30 double unders of 500 burpees!?

Dat klinkt als een vraag uit het spel ‘Dilemma op Dinsdag’, maar is toch echt de keiharde realiteit voor mij als beginnende CrossFitter.

Tot niet heel lang voor ik me aanmeldde bij de box waar ik nu train wist ik niet eens wat double unders waren. Dat touwtje springen bijzonder goed is voor je conditie is wist ik wel dus er lag wel al ergens een goedkoop, plastic springtouw onderin de kast.

Omdat ik een uitdaging niet zomaar uit de wegga (en niet per se 500 burpees wil doen) bijt ik me vast in deze missie en begin ik met oefenen. Mijn plastic springtouw en ik. Samen in een lege zaal van de gym waar overdag toch niemand komt.
Dolgelukkig ben ik als het die eerste keer al een paar keer lukt. Single-single-double. Single-single-double. Het begin is er!

Zo gaan er weken voorbij dat ik soms een paar keer oefen en soms helemaal niet. In de WOD’s (Workout Of the Day) kies ik toch vaak voor Singles (normaal touwtje springen) omdat er anders teveel tijd verloren gaat. Extra motivatie door te blijven oefenen.
Inmiddels heb ik op aanraden van een aantal doorgewinterde springtouwers een speed rope aangeschaft en ligt mijn record op 8. (#winning)

In februari ga ik met mijn bedrijf Eat & Train naar Bali, waar een van de Fitness Retreats die ik organiseer plaatsvindt. We zullen daar 2 keer per dag gaan trainen (niet per se Crossfit, maar vanwege de kracht- en conditietraining set up wel veel overeenkomsten) bij het prachtige Crossfit Wanderlust. Wat mij betreft de perfecte kans om daar ook flink te oefenen!

De dagen voorafgaand aan het retreat neem ik de planning door met onze trainers voor de week. Zij vinden de sanctie, die ten grondslag ligt aan mijn motivatie om de Double Unders onder de knie te krijgen hilarisch en beginnen meteen te roepen hoe ik mijn techniek zou kunnen verbeteren. Die uitspraken mogen ze bewaren voor de workshop met de groep volgende week!

Op de middag van de training, wanneer we er ondertussen al een flink aantal workouts op hebben zitten, hebben alle deelnemers hun Speedrope mee dat ze bij aankomst in hun bungalow op de eerste dag in hun cadeaupakket vonden.

We beginnen met het afstellen van de Ropes. Als een ware expert leg ik iedereen uit dat je met je voeten op schouderbreedte op het touw moet gaan staan en dat de handvaten dan tot net onder je oksel moeten komen. Als het goed is heb je, wanneer je dit vervolgens test, zo’n 20-25 cm ruimte boven je hoofd en het touw.
Dit lukt, we knippen de ropes af waar nodig en zetten de schroefjes goed vast.

Vervolgens neemt trainer Suse het van me over.

We gaan eerst springen zonder touw. We staan elkaar vervolgens een beetje gek aan te kijken wanneer we hoog moeten springen en dan in de lucht twee keer op onze heupen moeten tikken, maar het heeft inderdaad wel iets weg van de beweging.


Vervolgens geeft ze ons de verschillende tips waaronder:

  • Hou het springtouw losjes vast aan de uiteinden van de handvaten
  • Spring hoog maar rustig en draai snel
  • Hou je core en buikspieren goed aangespannen. Dit zorgt ervoor dat je rechtop blijft en niet ver naar voren of naar achteren gaat met elke sprong
  • Hou je armen bij je lichaam en maak de beweging vanuit je pols. Als je schouders gaan branden, hou je je armen te ver weg

Vervolgens gaan we aan de slag. De een lukt het meteen al een paar keer, de ander stampt als een olifant in het rond. Het gaat wel zoveel beter met deze snelle lichte touwen!

Suse loopt bij iedereen langs en geeft wat persoonlijke tips. Af en toe komt er iemand de zaal in om te kijken waarom er zo gelachen wordt.

Iedereen oefent tot zijn of haar benen beginnen te verzuren. En er is niemand bij wie het niet meteen al 4 of 5 keer lukt! Mijn record ligt inmiddels op 16. Dit is zo leuk! En wat een top workout, we zijn kapot!

30 ik kom eraan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *